Elena Jordi, pionera del cinema català

elena jordiL’Acadèmia del Cinema Català, des del seu compromís amb la recuperació del patrimoni cinematogràfic, ha decidit reivindicar la figura de Montserrat Casals i Baqué, coneguda com a Elena Jordi (Cercs, 1882 - Barcelona, 1945), l’estrella del vodevil i empresària teatral, que es va convertir en la primera directora de cinema de tot l'Estat en dirigir, produir i protagonitzar entre el 1917 i el 1918 la pel·lícula Thais, de la qual s'han perdut totes les còpies.

Malgrat que a dia d'avui no s'ha trobat encara un anunci publicat amb la data i el lloc on es va estrenar el film, Josep Cunill, autor del llibre Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel, ha localitzat diverses referències (ressenyes i entrevistes) que constaten de manera clara que l'actriu berguedana va fer el salt darrere la càmera l'any 1917, avançant-se uns anys a la valenciana Helena Cortesina, que va dirigir Flor de España el 1921.

Amb la voluntat de reivindicar la seva figura i, per extensió, exigir més recerca sobre les pioneres del cinema a casa nostra, l’Acadèmia ha impulsat la creació del Fons Elena Jordi al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya, format per 56 fotografies, articles i documents i la configuració d'aquest itinerari virtual, escrit per Josep Cunill, que recupera espais de la ciutat de Barcelona vinculats a la seva carrera: de l’estanc a la Boqueria a les productores Studio Films i Hispano Films, passant pel Gran Teatro Español, actual sala Barts, i altres indrets que recorden l’efervescència cultural de la capital catalana, que va tenir Elena Jordi com una de les seves indiscutibles protagonistes i promotores.

Sis punts que permeten recórrer la ciutat comtal dels anys 10 i 20 a la vegada que ens endinsem en la vida d'aquesta dona avançada al seu temps.

No deixis de descobrir aquesta pionera del cinema català i anima't a visitar presencialment els escenaris de la seva història.

  

Elena Jordi, pionera del cinema català

1. LES ESTANQUERES

L'estanc del carrer de la Boqueria

2. LA PRESIDENTA

El Paral·lel i el Gran Teatro Español

3. LES STARS DE STUDIO FILMS

"La casa de vidre" al barri de Sants

4. THAIS O LA PEL·LÍCULA SENSE NOM

Els estudis d'Hispano Films a Craywinkel

6. LA PRISIONERA

Teatre Goya

7. PER A L'ETERNITAT

Plaça Montserrat Casals

 

 

 

bannerweb candidatesxiii